Trommelstokvingers

Naar maten je ouder gaat worden met CF zul je aan je lichaam merken dat je wat afwijkt van “gezonde mensen”. Natuurlijk heb je vaak minder conditie en ben je vlugger buiten adem. Maar lichamelijk veranderen er ook een paar dingen. Zo zul je vaak bij mensen met CF de zogenaamde “trommelstok vingers” zien.  Bij deze trommelstokvingers, ook wel bekend als horlogeglasnagels, zijn de uiteinde van de vingers (maar ook de tenen) iets boller gezet dan “normale” vingers/tenen.  Daarnaast zijn de vingertoppen wat verdikt en de nagelriemen minder te zien.

Zuurstoftekort
De naam voor deze vingers komt natuurlijk door het gegeven dat trommelstokjes een bolle punt hebben ten opzichte van de rest van de trommelstok.
Een specifieke reden waardoor deze trommelstokvingers zijn, zoals ze zijn is nog niet helemaal bekend. Zo is het wel bekend dat ook mensen met (andere) hart- en longziekte soms deze trommelvingers hebben.  Mogelijke oorzaken kunnen gezocht worden in het feit dat de stuwing van bloed in de lichaamsuiteinde in combinatie met een aanhoudend laag bloed-zuurstof-gehalte de oorzaak kan zijn.

Nu kan dit laatste wel eens heel goed kloppen. Want uit eigen ervaring kan ik zeggen dat na mijn transplantatie deze vingers bij mij een stuk “normaler” zijn geworden. Waarbij je je dus kan bedenken dat na de transplantatie, mijn vingers en tenen weer genoeg zuurstofrijk(er) bloed kregen (ik krijg nu immers beter zuurstof opgenomen in mijn bloed) en dus weer wat konden herstellen.

Het opvallende is, dat als je op internet zoekt naar trommelstokvingers je voornamelijk overspoelt wordt met:
–  foto’s díe zwaar overdreven zijn (alleen de ergste gevallen zijn te vinden)
–  en dat er genoeg verhalen zijn te vinden van co-artsen die openhartig vertellen dat ze voor het eerst trommelstokvingers hebben gezien

Deze pagina delen
Share on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone